Sunday, September 27, 2009

Selamat hari raya!!


Pada hari pertama balik/bersiap nak balik kg..17.09.2009(khamis)- 1/2 day sahaja arinie.....Sbb nak balik kg sgt² dah.... Hati ku dah di kg...Jasad ku sahaja di Putrajaya,...........:)Jadi tepat je kol 1 apezs kini melangkah keluar dari opis menuju ke sg. besi nak amik adek yg dri Johor turun kat situ nak pulang bersama...Bermulanya perjalanan kol 3 dari Sg. Besi KL ke Pahang pulak..Nak amik adek yg belaja kat sana pulak..Tapi kesahnye agak kelakar dan sedeh....Gerak la ke Kuala Lipis Pahang, menyusurlah kereta ku di jalan raya....perjalan sepanjang ke Tol Genting dlm keadaan baik..Selepas membeloknye kereta ku ke bentong, jalan mulai sesak dgn kenderaan dan hujan pulak mulai membasahi hari & perjalanan anak² perantau nak pulang ke desa masing²....Setiap detik hati mengira waktu yg akan tibanye bile..Adek ku di tmpt belanjanya dah tggu apezs dari kol 1 lagi hehe..Adehs kereta hny bole bergerak hanya seinci dari jarak kereta2..Begitu sesak sehingga perjalanan ini begitu lama...Jika ada ruang kereta bole bergerak laju jarak antara kereta kini dah berjauhan kerana takot sesuatu terjadi kerana juga time ini begitu teruk hujan.. mean hujan begitu lebat sehingga mengaburkan penglihatan memandu....Tapi sebelom hujan apezs nak tukar driver hehe..Penat dah bawa kereta so minta adek pulak memandu !!!Kini jam di skrin meter dah tunjuk kan pukul 4.30PM tapi perjalanan kesana masih panjang @ jauh lagi nie.... Kami masih berada di Raub belom sampai Kuala Lipis lagi hehe.....Adek yg berada di sana sudah berpuluh kali call & sms abg² nye...Tiada jawapan lain yg dpt di berikan kecuali " masih dlm perjalanan, sian dia tggu yew" itu je yg mampu...dlm balasan sms nye " tau xpew"... Haha sabar jelah..!!!!Kini perjalanan agak lancar sedikit..... Keretalu bergerak pantas..time utk tido sebentar.. selepas bagun dari tido jam dah pukul 710PM...Utk berbuka tny adek dah berhenti beli air x tadi..katanya xpon jalan je... Ya Allah nak berbuka ngan ape nie...Disebabkan nak cepat smpai amik adek terlupa segala...akhirnya kiterg berbuka ngan gula² Eclips....Haha 1st time jadi mcm tu dlm hidup buka pose ngan gula² hehe!!Selepas berbuka ngan gula², meluncur laju lagi kereta ku dgn cepat tuk cepat smpai tiba kedestininasi petama... Akhirnya pukul 8.15PM sampailah apezs dan adek ku di tmpt belajanya adek apezs yg no - 4...Now menuju pulak selepas bersiap betolak dri Kuala Lipis ke KL kembali kerna perlu hantar kan adek nye kawan ke sana kerna bus dah xde... Jadi kisah nye time sampai di sana hujan pon 1 titik tidak menitis..Hny di raub dan bentong upenya hujan lebat semungkin...Jadi kami semua berhenti sebentar di kedai makan, utk mengisi perot yg agak² kosong...Makan di support oleh adek ku yg no-2 haha!!Abg dia nie dah save nak raya sgt xde duit nanti hehe!! *jahat tol kan....kahkah...:PSelepas mengisi nye perut kiterg,... bergerak la lagi menuju ke Brickfield, KL..Dlm perjalan utk ke KL agak sesak sedikit sahaja xdelah teruk sgt.. tp hujan masih turun membasahi alam maya yg di ciptaNya.... Tapi keadaan masih dlm keadaan baik..Setibanya kiterg di KL... Time utk menunggu familynye pulak dtg amik...Akhirnya tiba dan kini perjalanan ku, adek 2 & adek 4 masih panjang!!Mula² Apezs yg membawa kereta, selepas dari Tapah pohon kpd adek no 2 lak bawa kete..Apezs nak tido hehe.... Dari Tapah kol 2.30AM...Sampainye di highway Bernas adek ku dah xlarat sbb katanya xleh bawa lama² nanti xcident..Dia xbole bawa malam.. cuma gagahi jew hehe!!Now time apezs pulak bawa sehingga lah sampainye ke kg.....Tapi dlm perjalanan dari KL ke Perak....Tidak begitu sesak, jalanya agak lancar sedikit..Tidak seperti yg diperkatakan oleh orang ramai yg akan sesak tika itu..Sampai tepat sgt di Umah Kg.. pukul 5.00AM..Terus la kiterg semua bersahur ngan mak dan adek² lain....Apezs tido kejap den bagun menikmati kg ku yg agak lama xbalik...:)
Beraya kali nie agak 50/50..Dlm kesedihan dan kegumbiraan sgt²...Tapi itu semua perlu juga tempis..Tapi best sampai xdpt sekjap pon nak on9 kat Kg.. sebb busy gilor beraya hehe!!2x pergi mandi sungai..1st kat Sempeneh 2nd kat Ayer Hitam hehe....Anyway Apezs dah di Putrajaya kembali..... Tapi sedeh menyelubungi kerna kerinduan belom habis...

1 comments:

farish H said...

slmt hr ry apezzz